Hannu A. Sinivirta

Mikä on todella maapalloa lämmittänyt (NASA/GISS)

  • NASA Center for Climate Simulation
    NASA Center for Climate Simulation

Blogi esittää 7 kysymystä ja 10 graafia, mikä maapalloa on todella lämmittänyt vuodesta 1880 vuoteen 2005. Kohdat 8 - 10 antavat vastauksen.

Kysymyket perustuvat NASA / GISSn laatimiin kysymyksiin ja vastaus perustuu supertietokoneajoon (MODELE2 / Greenbelt Maryland), joka sisälsi 500 000 riviä koodia.

1. Is it the Earth's orbit?

2. Is it the Sun?

3. Is it Volcanoes?

4. Is it all three of these things combined?

5. So, if it's not nature, is it deforestation?

6. Or Ozone pollution?

7. Or Aerosol pollution?

8. No, it really is greenhouse gases!

9. See for yourself!

10. Compare and contrast!

https://www.bloomberg.com/graphics/2015-whats-warming-the-world/

Graafeista voi hyvin päätellä, kuinka muutosvauhti käyttäytyy antroposeenin ja luonnollisen välillä.

( ∫ ∂ A / t ) / ( ∫ ∂ L / t ) >> 1

A = antroposeeni

L = luonnollinen

Näin etukäteen voitaneen todeta, että vasta-argumentteja syntyy tai ne synnytetään tehtyjen virheiden pohjalta, joita NASA/GISS on saattanut joidenkin mielestä tehdä ja jopa tahallisesti. Salaliittoteorioita saatetaan myös synnyttää ja ajon aikana tapahtuneita supertietokokeen tekemiä virheellisiä päätelmiä, jotta sekin saisi osansa. 

Henkilökohtainen käsitykseni on se, että jos 500 000 riviä koodia tekee näin järjestelmällisen "virheen" vuonna 2005, tuskin sama ajo voi tehdä samoja "virheitä" alkavana vuonna 2019. Tähänkin kysymykseen varmasti löytyy vasta-argumentteja, onhan noita "supertietokoneita" muillakin, jotka tekevät päätelmiä ihan itse.

Ajon voi tarkistaa ottamalla yhteyttä:

https://www.giss.nasa.gov/staff/gschmidt.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Nii no oohan sitä elämää lämpenemisenkin jälkeen. Tulee uudet ympäristöt ja uudet lajit, kaavahan on geeni x ympäristö=tulos ja kaava luonnossa tehään genetiikan ja ekologian avulla.

Päästöthän muokataan ympäristön tilassa
Kyllä ne geenitkin reagoivat kasvihuonekaasuihin, ei ne niin tyhmiä ole

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Saahan sitä pelotella. Minä tosin olisin paljon enemmän huolissani jos maapallon lämpötila olisi laskussa. Sillä on tunnetusti tuhoisat vaikutukset, nykyistä lämpimämpi maapallo sen sijaan on pärjännyt varsin paljon paremmin. Tämäkin tieto löytyy geologisesta esihistoriasta.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

2. Ei tässä pelottelulle ole sijaa, tämä on vain realismia. Oleellista lämpötiloissa on sen luonnoton muutosvauhti, ei niinkään se, mihin lämpötila asettuu, -ellei se jää pysyväksi yli maapallon keskimääräisen lämpötilan, joka nyt on n. +15°C.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No jos katotaan mennyttä kokemuskertomusta pohjoisen jääkauden viimeistä Veiksel--jääkausikertomusta, niin nyt oisi menossa lämminjakso pohjoisella alueella.Kertomuksien mukaan, mitä on olemassa pohjoisen alueelta kerrottu alkaen jo 2.4 milj vuotta sitten.Lähde:Lunkka Maapallon Ilmastohistoria. Haila---Levins Ekologian Ulottuvuudet.

Taitaa olla geologien mukaan nyt elettävä aika pohjoisella alueella jääkausiaikaa eli tulossa oisi jääkausi jossain vaiheessa. Eräs luento vuodelta 2006

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Näissä keskusteluissa helposti unohdetaan mittasuhteet. Nykyään elämme holoseeni-Interglasiaalia, joka alkoi ilmaston lämmetessä viimeisimmän jääkauden jälkeen, eli n. 12000 vuotta sitten.

Viimeisimmän 8000:n vuoden aikana, ilmasto on jäähtynyt n. -1°C. Kun tämä jäähtyminen suhteutetaan ajanjaksolle esiteollisesta ajasta tähän päivään, joka on 2019 - 1750 = 269 vuotta, holoseenin lämpötilavaikutus on vain:

-1°C / x°C = 8000v / 269v => x°C = -1°C x 269v / 8000V = - 0,033°C.

Eli holoseeni-interglasiaali vain hidastaa nykyistä lämpötilamuutosta, joka on luokkaa +1°C, ellei jopa enemmän.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Nii, ilmasto alko lämpenemään viimeisen Veiksel--jääkauden jälkeen, koska jäät vetäytyivät ja olihan ne jäät muuttaneet Veiksel--jääkauden aikanakin reinoja, Veikselissä on kolme vaihetta ja näiden vâiheiden välissä oli tullut lämmintäkin ja jään reunat vetäytyivät pinenpään kasaan. Koko Veiksel--jääkausi kesti jotain 118 000---11500 vuoden ajalla eli pallonkin akselin kulma oli muuttunut ja huojunta.Mutta sillon ei ollut ilmassa niitä päästöjä, joita nyt on.

Käyttäjän JuhoAkola kuva
Juho Akola

Analyysistä puuttuu kokonaan AMO ja muut oskillaatiot sekä auringon epäsuorat vaikutukset, joten analyysin voi heittää tarkoitushakuisena roskiin.

Esim:

https://www.nature.com/articles/s41612-018-0044-6

"While climate models exhibit various levels of decadal climate variability and some regional similarities to observations, none of the model simulations considered match the observed signal in terms of its magnitude, spatial patterns and their sequential time development. These results highlight a substantial degree of uncertainty in our interpretation of the observed climate change using current generation of climate models."

Schmidt on Hansenin oppipoikana niin syvällä poterossaan, että hänelle on turha tällaisia tuloksia meilailla.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

7. Silloin tulet heittäneeksi roskiin 500 000 riviä koodia, joka ei ole kovin viisasta ja joissa muuttujia on ihan riittävästi, -mukaanlukien mainitsemasi, -myös epäsuorat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset