Hannu A. Sinivirta

Ilmastorealismia - WMO

  • Global temperature
    Global temperature

Yksittäisen kansalaisen on joskus vaikea ymmärtää, miten ja miksi globaali ilmasto muuttuu. Globaaliin ilmastoon liittyy lukematon määrä erilaisia muuttujia, -mittausmetodeja, -teorioita ja skenaarioita, joista yksittäisellä kansalaisella tai edes alan tutkijoilla ei ole aina riittävää käsitystä.

Jotta käsitykset kohtaavat, tutkijoiden on tehtävä yhteistyötä myös poikkitieteellisesti, kunnes päästään yhteisymmärrykseen. Yhteisymmärrys perustuu sen hetkiseen tieto-taitoon ja kerättyyn aineistoon, joka on saatavilla. Tämän perusteella voidaan tehdä perusteltuja arvioita, miten ja miksi ilmasto muuttuu.

Periaatteessa itse prosessi on yksinkertainen, vaikeinta on löytää yhteneviä vertais-arviointeja. Kun keskittyy fysiikkaan, kemiaan ja biologiaan, -jotka ovat keskeisiä työkaluja tutkittaessa globaalin ilmaston muutoksia-, niiden tulee selittää eri ilmiöt samoilla lain-alaisuuksilla.    

Jokaisella kansalaisella on luonnollisesti oikeus ottaa kantaa ja tehdä omia vertais-arviointeja ja jopa asettaa kyseenalaisiksi kansainväliset tutkimukset. Realiteetti on kuitenkin se, että jos kansainväliset tutkimukset asettaa kyseenalaisiksi, ne tulisi perustella kansainvälisillä foorumeilla ja sellaisilla kontakteilla, jotka ovat tiedettä tekeviä instituutteja.

Tiedemaailma on yleisesti ottaen suhteellisen konservatiivi joka noudattaa tiettyjä proseduureja, eli koulutusta ja kokemusta. Jos olet saavuttanut ansioita tutkijana, silloin sinulle suodaan vapauksia toteuttaa omia henkilökohtaisia tavoitteita, joita tuetaan ja ohjataan enemmän kokemusta omaavilta kollegoilta. Tutkijan työ on siis yhteistyötä kokeneiden ja vielä kokemattomien tutkijoiden välillä.

Otsikko ilmastorealismia - WMO koordinoi ja standardisoi muun muassa säähavaintojen tekoa ja meteorologian alan koulutusta. Se organisoi ympäristön tilaa tarkkailevia ja suojelevia hankkeita seuraavien ohjelmien kautta:

  • Weather Watch Programme (säähavaintoja)
  • World Climate Programme (ilmasto ja ilmastonmuutos)
  • Atmospheric Research and Environment Programme (ilmakehän tutkimus)
  • Hydrology and Water Resources Programme (hydrologia ja vesivarat)

Keskittyminen ja keskittäminen yhteen kansainväliseen ilmastotieteen-organisaatioon takaa paremman koordinoinnin ja luo parempia standardeja, kuin hajanaiset organisaatiot. Vaikuttaa voi toki erilaisten kansalais-järjestöjen kautta, joka on ehkä yksittäisen kansalaisen tehokkain kanava vaikuttaa. Sosiaalinen media voi valitettavasti johtaa vain loputtomaan väittely-kierteeseen.

https://public.wmo.int/en/programmes/global-climate-observing-system/glo...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset