Hannu A. Sinivirta

Uusi tutkimus vahvistaa, että valtameret ovat lämpenemässä jopa 13% nopeammin

  • Uusi tutkimus vahvistaa, että valtameret ovat lämpenemässä jopa 13% nopeammin

Brittiläisessä sanomalehdessä "The Quardian News 10 March - 26 June 2017"  Dr. John Abraham on julkaissut tutkimuksen merien lämpenemisestä.

John Abraham on lämpötieteiden professori. Hän tutkii ilmastoa ja uusiutuvan energian tuotantoa kehitysmaille. Hänen energiankehitystyönsä on laajentunut Afrikkaan, Etelä-Amerikkaan ja Aasiaan.

https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/20...

https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/20...

Merien lämpeneminen perustuu OHC (Ocean Heat Content) -metodiin, jossa lasketaan integroimalla lömpötilan poikkeamat tiettyyn kerrokseen. Kannattaa tutustua (ks. linkki)

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs00382-017-3751-5.pdf

Mistä lämpeneminen sitten johtuu, syyt ovat moninaiset. Mittausmenetelmät ja metodit kehittyvät. Aurinko, kasvihuoneilmiö ja maan säteilyteho. Siinä on miettimisen paikka, jälleen kerran.

Saa kommentoida ja mielellään esittää rakentavia ja poikkeaviakin näkökantoja ja teorioita.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Wikipedian mukaan meri on mantereiden ympärillä oleva laaja ja yhtenäinen suolavesikerros, joka peittää noin 381 miljoonaa neliökilometriä eli 70,8 prosenttia maapallon pinta-alasta ja merialueiden keskisyvyys on noin 4,5 kilometriä.

Tuossa on niin paljon vettä, että sen lämpötilan muutos tuskin on luotettavasti mitattavissa ja vanha vertailuarvo on vielä epäluotettavampi. Jossain somassa pikkupoukamassa voi joku lirutella varpaitaan ja mittariaan, mutta entäs sitten.

Vaikka lämpötila oikeasti nousisikin mitä sille on tehtävissä ? Veronmaksajilla maksatetaan leegio jääkuutioiden mereen heittelijöitä ?

Eipä tainnut olla kovin rakentava mielipide ? Sorry. Ehkä poikkeava kuitenkin ?

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Nii liitukaudella 144-65 milj v sitten merivedet olivat +15--20 astetta nykyistä korkeampia ja silloin meret oliva 200 m nykyistä korkeammillakin ja päiväntasaajalla merivedet jopa huippuna nousivat +40 astetta Liitukauden ekosysteemi oli paljon erilainen kuin nykyiset ja silloin oli paljon enemmän lämpö kuin nyt on ja ihmistä ei silloin ollut siellä pukkaamassa hiilta ja kasvihuonekaasuja ilmaan. Merivirrat ja mantereiden asetelmat loivat sen että meret olivat lämpimiä kun ne hyvin kiersi päiväntasaajan kautta mantereiden sijainnin johdosta ja nyt mantereet ovat eri paikoissa tänään

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Yksinkertainen kysymys: Milloin viimeksi kävit sipuleitasi kastamassa merellä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Katastrofikuvia etelä-Euroopasta, ihmiset kuolevat kuumuuteen. Luin pari pitkää artikkelia eikä yhdessäkään edes epäilty Auringolla olevan mitään tekemistä lämmön kanssa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"eikä yhdessäkään edes epäilty Auringolla olevan mitään tekemistä lämmön kanssa".
Eipä tietenkään. Eihän auringolla olekaan mitään tekemistä maapallon lämpötilan kanssa. Saisi vaikka sammua, kunhan CO2-pitoisuus olisi riittävä. Pimeää tietty tulisi, mutta ei kylmä.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Maapallon pintalämpötila on 70-prosenttisesti merien pintalämpötila. Jos lasketaan merien lämpösisällön arvoa, niin kyllä mittaustarkkuus joutuu kovalle koetukselle. Kun pintalämpötilojen mittaustarkkuus lasketaan perinteisin keinoin, niin sen virhe on vähintään plus miinus 0,9 astetta vuodesta 1850 laskettuna.

Edelleen virallisten mittauspaikkojen lämpötilat lasketaan minimi- ja maksimilämpötilan keskiarvona, vaikka olisi tiedossa lukemat esimerkiksi 10 minuutin välein. Syynä on se, että vanhat mittausasemat, jotka luettiin kerran päivässä manuaalisesti rekisteröivät vain nämä äärilämpötilat. Tapaa ei haluta muuttaa, koska silloin tulis epäjatkuvuuskohta mittauksiin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

"But measuring the ocean temperature is not straightforward. Since about 2005 a new type of sensing device has been deployed (the Argo float system)." https://www.theguardian.com/environment/climate-co...

Merien lämpösisällöstä ei voida sanoa paljoa mitään ennen 2000- lukua. Atlantista tiedetään nyt että on jäähtymään päin, niinkuin moni muukin paikka maapallolla. http://www.iflscience.com/environment/atlantic-ent...

Jaakko Paasonen

Hyvänen aika. Nyt Suomen on taas reagoitava nopeasti ja ostettava päästöoikeuksia velaksi jostain,sekä ladattava tietydti kaikki mahdolliset resurssit tähän hirvittävään ongelmaan
,joka uhkaa kaataa kikyt,tuulivoima ja maahanmuutto ym.hyväveli bisnekset.
Kertakaikkiaan.Meitä uhkaa katastrofi,
joka jälkeen on ainoastaan Suomen ratkaistavissa. Joten...
Olisiko nyt taas "pienten" lisäleikkausten aika? Vaikka jälleen eläkeläisillä ja työtyömiltä,esim.arvonlisäveron nostolla,sillä eihän siihen,4000 000 000 € yritystuki/pottiin sovi koskea. Siitäkun ilmeisesti sovittiin jo hallitusneuvotteluissa.?
Vai mitä sanovat,pääministeri/t Juha Sipilä,Kimmo Tiilikainen ja Petteri Orpo,sekä ex.pSoini? ym.Suuvatit
/hallitus? Puolueineen.
Saisitte Suomen ajettua,nopeutetulla aikataululla,siihen €uroopan liitvovaltio lamaan,johon tähtäätte ja olette Suomea viemässä.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Alla mittaus-historian analysointia karkeasti neljässä vaiheessa.

"First, we corrected past data for known biases in measurements. Second, we related the temperature measurements to results calculated from advanced climate computer models. Third, we applied temperature knowledge to larger areas so that a single measurement was representative of a large space around the measurement site. Finally, we used their knowledge of recent and well-observed temperatures to show that the method produced excellent results."

Metodi siis perustuu karkeasti tähän neljään vaiheeseen, jossa integroidaan tietyllä välillä meriveden tiheyden, -termisen kapasiteetin, -lämpötila-anomalioiden ja suolapitoisuuksien välillä.

On luonnollisesti lähes mahdotonta arvioida koko planeetan mittakaavassa lämpötila-muutoksia, mutta em. metodi kertoo vaikuttavien tekijöiden linearisoituna summana.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä tuota mallinnusta merten lämpösisällöstä voidaan teoriassa laskea, myöskin ennen 2000-lukua. Todelliset tiedot ovat kuitenkin vasta tarkentumassa Argo-mittausten myötä pikkuhiljaa.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

#9

Niin, tähän asti analyysit ovat olleet estimointia. Argo-mittaukset ovat jo nyt antaneet tietoa, joka vahvistaa käsityksiä lämpenemisestä. Vielä menee aikaa, kunnes päästään parempiin toistettavuuksiin.

Mielestäni John Abrahamin metodi alkaa olla niitä parhaita, joita on koskaan tehty.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

#9

Atlantista on tehty myös estimointia (oscillation) vuodesta n. 1850

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Ja ei tässä mielestäni ole mitään katastrofin aineksia. Lämpötila-vaihtelut ovat kuitenkin niin suuressa roolissa, että n. ± 1° asteen lämpötila-muutokset menevät keskiarvojen sisään. Globaalit lämpötila-erot (GdT) merissä sekoittuvat tehokkaasti ja jos kasvihuonekaasujen päästöjä vähennetään, ongelma on periaatteessa ratkaistu.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Hysteriaa onkin lähinnä se kun nähdään katastrofin aiheuttajana ihmisen aiheuttamat päästöt, ja ihmisperäisen 4 % osuuteen tuijotetaan ratkaisua etsittäessä.

"When we stand on soil, we are standing on an important reservoir of the carbon cycle, one that has great potential to add large amounts of carbon to the atmosphere if global climate continues to warm. Conversely, many ranchers, farmers and soil scientists now feel that soil may also be a solution to rising levels of atmospheric CO2.
Like oceans, soils are highly complex ecosystems where the carbon cycle interacts with other biogeochemical cycles such as nitrogen, phosphorus and sulfur. And, to add to soil's complexity, microbes that live in the soil mediate many of these biogeochemical interactions in addition to driving important carbon cycle processes." https://serc.carleton.edu/eslabs/carbon/5a.html

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Tuo 4% on hyvin karkea arvio. Tätä osuutta on hankala määritellä, koska ihmisen vaikutus on vaihteleva.

Maaperän CO2 -kierto ei ole uusi ilmiö, sehän on ollut vaikuttamassa aina. Ne muutokset mitä ihminen on saanut aikaan maaperää muokkaamalla, se näkyy CO2 -kierrossa ja ilmakehässä.

Ns. luontaiset muutokset, -jos ne ovat n. 96% CO2 -kierrosta, sillä on suurempi vaikutus myös lämpötilamuutoksiin,

Jos ilmasto lämpenee esim. 1°C, ihmisen osuus olisi silloin vain n. 0.04°C CO2 -kierron vaikutuksena.

Meret kuitenkin sitovat voimakkaasti lämpöä ja lämmön siirtyminen konvektiona ilmakehään, muodostaa vesihöyryä ja on sitä voimakkaampaa, mitä suurempi on lämpötilaero.

Meret siis vaikuttavat ilmakehän lämpötiloihin voimakkaasti ja jos kasvihuoneilmiön vaikutus lasketaan mukaan, lämmön säteily avaruuteen viivästyy.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #14

Kyllä tuossa on myös tasapainottavia tekijöitä, joista tiedämme jo jotakin. Esim. kun napajäätiköt sulavat, meristä pääsee lämpö avaruuteen, jää ei ole esteenä ja toisaalta avoin meri heijastaa horisontista tulevaa auringon säteilyä takaisin avaruuteen paremmin kuin jää.

Tuo että ihminen on aiheuttanut maaperän hiilen katoamista ilmakehään ensisijaisesti, voidaan kääntää myös toiseen suuntaan kulkevaksi. Tästä on amerikkalaista tutkimusta olemassa jo, ja Suomessakin Helsingin yliopistossa on asiaa tutkittu ansiokkaasti maaperäkemian laitoksella.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta Vastaus kommenttiin #15

Tasapainottavia tekijöitä on toki ja sitä enemmän, jos ilmakehän koostumus on sellainen, että koko säteilyn spektri (käytännössä infrapunasäteily) pääsee vapaasti etenemään maasta avaruuteen.

Auringosta maahan tulevan spektrisen säteilyn tulokulmalla on luonnollisesti oma vaikutuksensa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #16

Noin yksioikoista pilvien, aerosolien ja mustan noen suhteen kaikki ei ole.

Käytännössä infrapunasäteily on pientä auringon lämpösäteilyyn verraten.

Merten alapilvien tiedettiin estävän tehokkaasti lämpösäteilyn pääsyn meren pintaa lämmittämään.

Kokonaisuutena varmin tie edetä on kyllä vähentää ilmakehästä infrapunasäteilyä pidättäviä partikkeleita, pilvetkään tuskin pelastavat ihmistä enemmältä porotukselta?

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

"Noin yksioikoista pilvien, aerosolien ja mustan noen suhteen kaikki ei ole."

Ei todellakaan.

Auringon spektrinen säteily lämmittää koko spektrin leveydeltä, tosin painottuen. Esim. UV-säteily lämmittää ohutta otsonikerrosta, jota aerosolit tuhoavat (UV-säteily pääsee maahan, vaikuttaen solu-tasolla).

"Merten alapilvien tiedettiin estävän tehokkaasti lämpösäteilyn pääsyn meren pintaa lämmittämään".

Toki, tämä riippuu vallitsevista olosuhteista, eli onko alapilviä enemmän vai vähemmän.

"Kokonaisuutena varmin tie edetä on kyllä vähentää ilmakehästä infrapunasäteilyä pidättäviä partikkeleita, pilvetkään tuskin pelastavat ihmistä enemmältä porotukselta?"

Näin on!

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Liitukaudella 144-65 milj v sitten meret olivat 200 m korkeammalla kuin nykyisin ja ne olivat +15-20 astetta nykyistä merien lämpöä ylempäna ja näin kun liitukaudella mantereet olivat eri asennoissa kuin nykyisin, niin merivedet pystyivät hyvin kuljettamaan lämpöä navoillakin asti ja nyt ei tilanne ole samanlainen. Ilmastointtäjien pitää ottaa huomioon, että mantereet jatkuvasti liikkuvat ja ne tulevat muuttamaan merivirtojen suuntia ja sillai merivirrat tulevat kuljettamaan lämpöä navoille eri tavalla kuin nyt eli ilmastonmuutokseen liittyy nämä merivirtojen suunnatkin. Aikaa menee ja sitä ihminen ei osaakaan arvioida

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Se mikä tässä mielestäni on oleellista, on tutkia merien lämpötiloja ja lämpösisältöjä tässä ja nyt, viimeisintä teknologiaa hyödyntäen. Argo -mittaukset ovat sellaisia.

John Abraham:in tiimi tekee arvokasta työtä. Tulokset ovat toistaiseksi matemaattisia malleja niistä otoksista (Ishii, EN4-GR10, EN4-LO9, IAP) mitä tähän asti on saatu.

Näissä analyyseissa on otettu huomioon myös:

-Atlantic
-Southern Ocean
-Pacific
-Indian Ocean

OHC (Ocean Heat Content) lämpö-sisällön vaihteluväli ajalta 1970 - 2012 graafin mukaan on:

n. [2] x 10^11 TJ peak-to-peak, ja watteina (J/s):

n. [2] x 10^11 TJ / (1970 - 2012)->1324500000s = 151 TW

Jos laskelmat pitävät paikkansa, suuruusluokka on karkeasti tämä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset